Ekonomi

Katı Üzüm Pekmezi Gaziantep’te Büyük İlgi Görüyor

Gaziantep’te kış aylarının vazgeçilmezi olan ve soğuk havalarda vücudu sıcak tutmasıyla bilinen katı üzüm pekmezi vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Gaziantep’in tescilli lezzetlerinden biri olan katı üzüm pekmezi, macun kıvamı ve kehribar rengiyle kış aylarında sofralarda yerini almaya başladı. Kansızlığa ve soğuk algınlıklarına karşı yeterli olan pekmezin faydaları saymakla bitmezken, kış günlerinde de Gaziantepli vatandaşlar için vazgeçilmez bir güç kaynağı olarak tüketilmeye devam ediyor. Gaziantepli vatandaşların damak zevkine hitap eden katı üzüm pekmezi, üzerine yoğurt dökülerek ya da tahinle karıştırılarak daha da lezzetli bir tada dönüşüyor.

“Kış aylarında büyük ilgi görüyor”

Pekmezin kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olduğunu belirten Kenan Sefiloğlu, “Gerçek pekmez, ağustos-eylül ayları arasında yapılıyor ve çok soğuk olan kış aylarında büyük ilgi görmeye başlıyor. Öncelikle pekmezin sıvı hali elde edilir, daha sonra çırpılır. “Katı melasın birbirine eklenmesiyle fermente edilir. 2 gün bekledikten sonra katılaşarak sofralardaki yerini alır. Sofraların vazgeçilmezi haline gelen katı pekmez, kış günlerinde kahvaltıda tahin, yoğurt ve tereyağıyla birlikte tüketiliyor” dedi.

“Faydaları saymakla bitmiyor”

Pekmezin pek çok hastalığa iyi geldiğini, vücudu sıcak tuttuğunu ve vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördüğünü belirten Sefiloğlu, “Katı pekmez genellikle kansızlık için tüketilir. Kış aylarında soğuk havalar kendini hissettirdiğinde sıcak tutar. tahinle karıştırılarak tüketilir. Bu nedenle faydaları say say bitmez. Diğer “Öte yandan buzdolabında saklandığında 2 yıl bozulmayan katı üzüm pekmezi de yurt dışından gelen turistlerin ilgi odağı oluyor. Yaz aylarında da talep kış aylarında da artıyor.”

“125 TL’ye satıyoruz”

El yapımı pekmezin imalat ürünlere göre daha kaliteli olduğunu belirten Sefiloğlu, kilogram fiyatının 220 TL olduğunu vurguladı. Sefiloğlu, “Katı üzüm pekmezinin iki çeşidi var: Taze el yapımı ve fabrikasyon üretim. Kendi ürettiğimiz yaş üzümlerden yaptığımız için 1 kilosunu 220 TL’den satıyoruz. Fabrikasyon olanının fiyatı ise 125 TL. Kilogram başına. İkisi arasındaki fark fabrikasyon olanın tadıdır. “Ekşi olur” dedi. – GAZİANTEP

seyhan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu